Rólam

Ez vagyok én, így dolgozom…
Bartha Vica
2017-ben vágtam bele egy pályaváltásba, és webdesignnal kezdtem foglalkozni.

Ahogy egyre jobban beleláttam a logó- és arculattervezés valamint a design webes világába, rájöttem, hogy nagyonis beleillik az eredeti szakmámba. 

Közgazdászként végeztem, a szakirányom reklámpszichológia és médiakommunikáció volt, valamint marketing és külkereskedelmi végzettséget is szereztem. Mindig is ez a terület vonzott, de végül úgy alakult, hogy a munkám éveken keresztül az írásbeli kommunikáció körül forgott, amit szintén nagyon szerettem.
A fentieket egyesíti számomra a design/webdesign.

Az első gyermekem születése előtt elvégeztem egy lakberendező tanfolyamot. A design világa teljesen elvarázsolt, imádtam az alkotás folyamatát, felfedezni az egyes stílusok különlegességeit, vagy megtalálni az egységes designt egy-egy tervezés alkalmával.

Mivel a férjem az informatika területén dolgozik – ami teljesen bekúszik az ember életébe, mindennapjaiba – elkezdtem besegíteni a munkájába. Ekkor fordult az érdeklődésem a webdesign felé, ahol jó hasznát vettem a tudásomnak. A Pixelgyár – OWT-n kezdtem el tanulni, ahol végre azt éreztem, megtaláltam azt a területet, amiben igazán otthon vagyok.

A logó- és arculattervezés mellett a HTML nyelvbe, a PHP programozási nyelvbe és a CSS kódokba is betekintést nyerhettem, illetve foglalkozom JavaScript(jQuery) nyelvvel is. A világ gyorsan változik, így az ezekkel kapcsolatos tudásomat jelenleg is folyamatosan fejlesztem.

Logó- és arculattervezés

A logókat minden esetben úgy tervezem és készítem el, hogy mindenféle felületen megállja a helyét. Nem fordulhat elő, hogy azt egy színben vagy gravírozva már nem lehet használni.

Szeretem ha az arculat  a logótervekkel abszolút harmonizáló és így az egyes elemek a folyamat végén egy szép egységet alkotnak. A “kevesebb több” elvét követem, mert tapasztalataim szerint egy letisztult, sallangoktól mentes terv az, ami működik. A munkáimban mindig erre törekszem.

Reszponzív wordpress webdesign

A weboldalakat WordPress alapon készítem el. Minden esetben reszponzívan tervezek, vagyis számítógépre, tabletre és mobiltelefonra is külön nézet készül. A mai világban, mikor a felhasználók nagy része elsősorban telefonon netezik, a honlap tulajdonosa öngólt rug azzal, ha a felület nincs ezekre az eszközökre is optimalizálva. E szerint az egyes nézeteket a képernyő méretét figyelembe véve különböző elrendezésben kell megtervezni, amellett, hogy a design természetesen egységes.

SEO

A SEO, mely keresőoptimalizálást jelent, hatalmas szerepet játszik a weboldalak működésében. Igény esetén elkészítem a keresőoptimalizált szövegeket is a tervezett honlapra. Ahhoz azonban, hogy az adott weboldalra szakmailag is megfelelő leírások kerüljenek fel, minden esetben szükségem van az előre megírt szövegekre, melyet átnézhetek és – a lényegen nem változtatva – módosíthatok a SEO szabályait figyelembe véve.

Programkörnyezet

Jelenleg Windows környezetben dolgozom, de természetesen Apple platformra is tudok tervezni.

Programok, amiket használok (a teljesség igénye nélkül):

  • Adobe Photoshop
  • Adobe Illustrator
  • AffinityDesigner
  • Adobe InDesign
  • Adobe XD
  • Brackets

Együttműködés

A sikeres együttműködés azon múlik, hogy a felek megtalálják-e a közös hangot. Én mindig erre törekszem, de ehhez az is kell, hogy a munkát egy sor igen fontos kérdés előzze meg. Ez biztosítja, hogy ne beszéljünk el egymás mellett, illetve hogy biztosan megértsem, mi az elképzelés, ezért az előzetes konzultáció mindig díjmentes. Ha mindez megvan, és mindketten igent mondunk a közös munkára, akkor kérem csak el az előleget, és megkezdődik a tervezés.
Logó- és arculat tervek esetében 3-4 tervet készítek, melyből az ügyfeleim tudnak választani. Ha webdesignról van szó, akkor a részletesen megbeszélt igények alapján elkészítem az oldal alaptervét, melyet átbeszélünk és az igényeknek megfelelően alakítjuk ki a végleges verziót.

Ezt követően a terveket kidolgozom a megbeszéltek alapján, és a legvégén – természetesen szerződés keretében – az igényelt formátumokban átadom.

Fizetés

A megbízás elején 40% előleget kérek, mely mindkét fél számára egy biztosíték a zökkenőmentes munkához. A tervek végleges átadása előtt pedig a fennmaradó 60% elutalására/átadására van szükség.

Még egy gondolat…

Azért dolgozom, hogy a 3 gyermekemnek nyugodt és biztonságos életet teremthessek, és természetesen ott a szenvedély, ami vonz a design világa  valamint az alkotás öröme felé.

Emellett viszont – nem utolsó sorban – nagyon fontos számomra, hogy azok, akik hozzám fordulnak lássák azt a pluszt, amit a munkám hoz majd el számukra. Hiszen csakis arra törekszünk mindketten, hogy az egész alkotási folyamat legvégén egy hatásos és szép logó, arculat és/vagy webdesign, weboldal szülessen, mely beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Elérhetőség