10+1 LÁTVÁNYOS WEBDESIGN TREND 2021-ben

A webdesign a szemünk előtt fejlődik nap mint nap. Ma már egyre kevesebb technikai akadály hárul a tervezők elé, és a UX design szakemberei egyre többet tudnak a felhasználók igényeiről.
Mindezek fényében izgalmas időket élünk, egyre több effekt, animáció és design elem gazdagítja a weboldalakat. De nézzük meg, hogy idén milyen trendeket követtek a designerek és hogy vajon mi várható 2022-ben?!

1. Parallax effekt

A parallax effekt lényege, hogy az oldalon található rétegek egymástól eltérő sebességgel mozognak. Ennek köszönhetően igazán fantasztikus látványvilágot hozhatunk létre az oldalon. Ez a trend már több éve megjelent, azonban 2021-ben ismét továbbfejlődött.

2. Horizontális scroll

A horizontális scroll, azaz a vízszintes görgetés szintén népszerű volt idén. Ha valaki először találkozik ilyen funkcióval első látásra szokatlan lehet, azonban érdekes látásmódja igencsak magával ragadó tud lenni. És ez is a célja. Nézd meg itt vagy itt! (Az első csak desktopon, utóbbi mobil nézeten is működik!)

Forrás: dddribbble.tumblr.com

3. 3D elemek

A webdesign területét sokáig uralta a flat design, melyről itt bővebben is olvashatsz. A technikai innováció és ezzel párhuzamosan a webdesign fejlődése egyre lenyűgözőbb weboldalakat eredményez. A UX design kutatások eredményeképpen azt is felismerték, hogy a weboldalon megjelenő 3D-s elemek nemhogy elvonják a figyelmet, hanem arra ösztönzik a látogatót, hogy tovább böngésszen az oldalon, hiszen növelik a felhasználói élményt.

A Sennep weboldala

4. Dark design

A dark design, vagyis a sötét felületek térhódítása szintén töretlen maradt. 2020-ban ezt is, mint oly sok minden mást az Apple designer csapata tette népszerűvé, melyet 2021-ben tovább erősítettek.

A Cappen weboldala 2021

5. Grafikus illusztrációk

A kreatív, grafikus illusztrációk elterjedése nem véletlen. Szórakoztató, könnyed stílussal ragadják meg a figyelmet, nem beszélve arról, mennyi nagyszerű lehetőséget rejtenek magukban. Számos grafikai stílusban alkotnak az illusztrátorok, mely elképesztő változatosságot eredményez. Érdemes az alábbi weboldalakon böngészni egy kicsit, fantasztikus élményt nyújthat egy-egy jól eltalált koncepció.

angrywifegame weboldala
discovery europadns weboldala
malikafavre weboldala
makemepulse weboldala

6. Neumorfizmus

Egy korábbi bejegyzésben már írtam a szkeuomorfizmusról, mely röviden összefoglalva annyit jelent, hogy „a valós világ tárgyait és jellemzőit átültetik a virtuális világba”.

A neumorfizmus hasonló ugyan, de több lényeges különbség is van a két stílus között. Ez a merőben új trend nem törekszik például a tárgyak realisztikus ábrázolására. Inkább a flat design bűvköréből kilépve, egy újító 3D látásmódot képviselve igyekszik a látogató figyelmét felkelteni. Emellett egyfajta finom, fény-árnyék játékkal próbálja a gombokat, feliratokat vagy akár grafikákat előtérbe helyezni/térhatásúvá tenni. Mondhatjuk, hogy mindez nem más, mint a szkeuomorfizmus egyfajta modern és kifinomult köntösbe csomagolva.

7. Egyedi kurzor

Az egyik legutolsó dolog, ami felkelti az érdeklődésünket egy weboldalon az a kis nyilacska, amivel navigálunk, gombokat nyomkodunk vagy belekattintunk egy-egy űrlap mezőjébe. Már észre sem vesszük, a mindennapjaink részévé vált.
De mi történik akkor, ha ez többé már nem egy nyíl, hanem valami egészen más? Valami meghökkentő, vicces, érdekes esetleg futurisztikus? Na akkor adtunk egy jó nagy lökést a felhasználói élménynek. Ez a hétköznapi és már-már unalmas dolog egy fantasztikus kis design elemmé változik. Például így:

8. Színtelen design

Mivel az online térben is napi szinten hatnak ránk a reklámok, a harsány színek és formák egy idő után zavaróak, túlzók lehetnek. Ezt szeretné egy kicsit csillapítani az un. color-less, vagy másnéven színtelen design, mely teljesen monokróm vagy tényleg csak minimális színélménnyel érkezik. Ezzel egy nyugodt és letisztult, minimalista környezetbe helyezik el a lényeget, így erősítve azt. Van olyan termék, szolgáltatás, mondanivaló, aminek ez nem áll jól. De ha megfelelően választjuk meg a helyet és a témát, akkor a kevés is nagyon ütős lehet.

A Salt & Pepper weboldala
A Titan viita oldala

9. A nyomtatott sajtó hatása

Ahogy az egyik, korábbi blogbejegyzésben szó volt már róla, a nyomdai termékekben, vagyis az újságokban használt látásmód a 2010-es évek közepétől szépen begyűrűzött a webdesign világába is. Egy szabadabb, stílusosabb és művészi felületet alkothatnak a tervezők ennek segítségével, és ahogy az idő múlik, úgy válik ez a stílus egyre kiforrottabbá.

A Caava Design weboldala

10. Túlméretezett design

Ebben a stílusban szintén a nyomtatott sajtóból vett szemlélet jelenik meg, azonban (néha szinte a végletekig) túlzásba viszi az ott használt elemeket, stílusjegyeket. Hatalmas fontok, hatalmas képek jellemzik, melyekkel a maradandó élmény és természetesen a figyelemfelkeltés a cél, egyfajta „aha” érzés elérése.

A Mouthwash weboldala
Nanna Lagerman weboldala

+1 Animációk/mikro animációk

A UX designerek jól tudják, hogy a mozgás mennyire figyelemfelkeltő. Nem véletlen, hogy egyre jobban teret hódítanak az animációk a weboldalakon, hiszen jókor és jó helyen használva igencsak hasznosak lehetnek. Pontosan oda irányíthatjuk a figyelmet, ahová szeretnénk. Emellett a felhasználói élményt is növeli.

+ 1 kérdés: Mi várható 2022-ben?

A webdesign trendeket nagyban befolyásolja az, hogy éppen hol tart a technikai fejlődés, milyen új platformok jelennek meg, vagy éppen milyen új felhasználói igényt kerül középpontba. 2022-ben is ezek fogják mozgásban tartani ezt a területet.

Az előrejelzések szerint nagy hangsúlyt kapnak majd a dinamikus weboldalak, melyek lényege, hogy a felhasználótól függő tartalom jellemzi a felületet (mint pl. a Facebookon vagy az Amazonon). Emellett az egyre népszerűbb hangalapú vezérlés felé fordul majd a figyelem, mely az egyik módja annak, hogy a weboldalt akadálymentessé tegyék. Ez ugyanis a másik terület, mely meghatározó lesz a jövőben, hiszen egy weboldal akkor felhasználóbarát, ha akadálymentes mindenki számára. Ez természetesen nem új keletű gondolat, de a fejlődés magával hozhatja a jó és hasznos megoldásokat.

Mindezek mellett fontos lesz jövőre is:

Már nem sok van az évből, így hamarosan meglátjuk, milyen trendek lépnek színpadra és melyek azok, amelyek esetleg vissza szorulnak. Viszont biztos vagyok benne, hogy a többmillió embert érintő fejlesztések, látványos művészi felületek és a felhasználók kívánságait egyre jobban figyelembe vevő újdonságok sok izgalmat tartogatnak a jövő évben is.

Az alábbiakban olyan oldalakat szedtem egy csokorba, melyek érdekes, izgalmas és igencsak látványos webdesign munkák. Megéri végig nézni mindet!

1minus1.com

www.sennep.com

unfold.co

www.elegantseagulls.com

www.souffl.com

www.smashmallow.com

anterior.banxico.org.mx/mibanxico

www.1md.be

www.letters-inc.jp

www.convoyinteractive.com

editorialnew.com

new.savour.design

Végre Neked is lehet jól működő logód,
arculatod vagy weboldalad? Igen!

dolgozzunk együtt
a sikerért!