Mi az a WordPress?

„A WordPress egy ingyenes és nyílt forráskódú (PHP és MySQL alapú) tartalomkezelő rendszer.” (Forrás: https://wphu.org/)
A leírt meghatározás alapján ez egy bonyolult rendszernek tűnhet, de ez csak félig igaz. Megvan az a tulajdonsága, hogy rövid idő alatt is felépíthetünk benne egy alap weboldalt.

Használhatóság

A számos tartalomkezelő rendszer közül a WordPress jelenleg az egyik legnépszerűbbek közé tartozik. Ha ezt valaki professzionálisan szeretné használni, akkor ahhoz alaposan bele kell ásnia magát. A program és a mellette kiépített háttérszolgáltatások azonban olyan sokoldalúak, hogy nemcsak a tapasztalt fejlesztők, hanem amatőrök is bátran belevághatnak.

Forrás: pexels.com

Mondták már nekem azt, hogy „Nem merünk weboldalt készíttetni, mert aztán azt karban is kell tartani. Ha a szakemberrel megszakad a kapcsolat, az oldalt már nem tudjuk majd üzemeltetni. Túl bonyolult.”

Pont erre a dilemmára ad választ a WordPress (amit a munkám során jelenleg én is használok). Az ennek segítségével megépített weboldal ugyanis nagyon sok előnnyel rendelkezik. Hasonló felületen dolgozhatunk, mint mondjuk egy Microsoft Word esetében, így elegendő egy rövid segítségnyújtás a kezdeti lépések elsajátításához. Aki kicsit is dolgozik számítógéppel a hétköznapokban, vagy küld például e-mailt, már az is könnyebben elsajátíthatja az alap funkciók kezelését.

Forrás: unsplash.com

Egy saját azonosító és jelszó birtokában beléphet a felületre, tölthet fel képeket, bejegyzéseket írhat, vagy változtathat az egyes oldalak tartalmán. Számos sablon és bővítmény segíti a munkát (persze a bővítmények esetén azért bánjunk finoman a letöltéssel, több gondot okozhat, mint amennyi hasznot hajt, ha nem figyelünk!).

Használjunk-e sablont?

Azt, hogy milyen weboldalt szeretnénk, több tényező is befolyásolja. Egyedi fejlesztésű oldal esetén szinte végtelen szabadsággal rendelkezünk, viszont ehhez mindenképpen szakemberre van szükségünk. Ha sablont választunk könnyebb dolgunk van, hiszen sokkal gyorsabban elkészülhet az oldal, de bármikor belefuthatunk egy igencsak hasonló honlapba, így elveszíthetjük az egyedi design erejét. Emellett gondot okozhat az is, ha hiányoznak számunkra fontos funkciók.

Az arany középút viszont ezúttal is járható, hiszen egy szakember a már meglévő sablont is megfelelően módosíthatja, így gyorsabban juthatunk testre szabott megoldásokhoz.

Forrás: pixabay.com

Akárhogy is döntünk, a WordPress biztosan segítségünkre lesz, hiszen a folyamat végén saját kezünkbe vehetjük az irányítást, ami sok időt és energiát spórolhat nekünk a jövőben.

Képek forrása:

pexels.com
pixabay.com
unsplash.com
www.flaticon.com/authors/pixel-buddha

Szükséged van egy jól működő logóra,
arculatra vagy weboldalra?

dolgozzunk együtt
a sikerért!